The Cube

Iemand vroeg op een forum dat ik frequenteer waarom The Cube – het Olympisch zwembad in Peking – een zogenaamd ‘snel zwembad’ is en zoveel wereldrecords oplevert. Wel, hierom:
 
Een aantal dingen:
– tien banen ipv acht waardoor de golven die tegen de kant kaatsen in die twee overbodige banen terugkaatsen en niet in een zwembaan, en bovendien zijn de kanten geperforeerd waardoor er sowieso een stuk minder terugslag is
– een dieper zwembad dan voorheen waardoor de golven en turbulentie meer afgeleid worden naar beneden (mag ook niet te diep zijn omdat de zwemmers dan gedesoriënteerd kunnen geraken)
– de lijnen tussen de banen zijn zo gemaakt dat ze de golven ‘opeten’ en veel minder weerkaatsen
– temperatuur, vochtigheid en lichtinval zijn zo perfect mogelijk geregeld

Dat is allemaal om het wateroppervlak zo vlak mogelijk te krijgen en dus zo weinig mogelijk wrijving te veroorzaken. Die dingen worden nu in de meeste grote zwembaden overgenomen.

Dan is er nog een – in mijn ogen – eerder psychologisch voordeel. In plaats van stijl opgaande tribunes zijn ze hier relatief plat waardoor de zwemmers een gevoel van ruimte krijgen. Sommige zwemmers krijgen daar blijkbaar extra energie door.

Daarnaast is er natuurlijk de technologische vooruitgang op het gebied van zwempakken. Er is dit jaar een nieuwe variant uitgekomen en die blijkt echt wel efficiënt te zijn. Ik geloof dat er dit jaar al 50 wereldrecords verbeterd zijn in het zwemmen, dus het ligt zeker niet alleen aan het bad, ik denk dat de pakken zelfs de grootste invloed hebben. Het pak nu zou het water afstoten en afleiden naar achter zodat er zo weinig mogelijk wrijving ontstaat.

Volgens de specialisten kan er op het gebied van de zwembaden weinig of geen vooruitgang meer geboekt worden (al zullen ze altijd wel iets vinden), de enige vooruitgang die ze op dat gebied nog kunnen maken is – en het klinkt onnozel – het water zelf sneller maken. Zout water zou bvb de zwemsnelheid verhogen en de chemische compositie van water zou ook veranderd kunnen worden om minder weerstand te creëren. Maar dat zie ik nog niet zo meteen gebeuren eigenlijk.

Plus natuurlijk het feit dat de trainingsmethodes ook constant verbeteren. In een sport waar zowel techniek, kracht als uithouding een grote invloed hebben, is een balans zoeken en vinden in de training tussen die drie ook heel belangrijk.

Je leert zo nog eens iets door een hele tijd zwemmers en zwemcoaches te moeten vertalen en scripten …

One Response to “The Cube”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × two =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.